Reklama
 
Blog | Svět naděje a pohlazení

Odkaz drahouška Rity

Milí přátelé, příznivci literárních hrátek! Ještě si vzpomínáte na Ritin kratochvilný román na pokračování? Rita nás sice svévolně opustila, ale román žije. Dovolila jsem si uchvátit roli nástěnkářky a ještě několik týdnů tu budu vyvěšovat další vzrušující sekvence z naší/vaší tvůrčí dílny. Dnes pro připomenutí vyvěšuji přehled dosavadního románového dění a budu ráda za náměty k dalšímu rozvíjení. S adventem, pokud se zadaří, už by tu měl viset další díl z klávesnice někoho z Vás! Příjemné počtení přeje, Lucie Kellnerová Kalvachová.

Kateřina Rabínová (studentka, havraní vlas, vynikající překladatelské schopnosti, sklon padat – v tramvaji, následkem ztráty vědomí, mužům do náruče, ale zároveň jistá vzpurnost a kritický úsudek) nastupuje na místo sekretářky na španělské ambasádě v Praze.  Práci získala na doporučení profesora Vida (šaramantní, vášnivý, přednáší česko-španělské vztahy 16. století – s důrazem na Polyxenu z Lobkovic, je obletován studentkami, má výrazné pacifikační schopnosti). 

Cestou tramvají se Kateřina setká s mužem, který se jí má stát osudem, Juanem Loretto Vurbsem (mladík, 2 m, galantní, matka Češka, otec Španěl, okouzlující úsměv). Posléze se ukáže, že též pracuje na velvyslanectví. Následuje seznámení s obchodním atašé Michalem (40 let, nablýskané polobotky, na stěně kanceláře portrét Polyxeny z Lobkovic, jistá nervozita)  Další zaměstnankyní je Hanka Němcová (25 let, blond, brýle Nadi Urbánkové, bílá kožená mini, vrhá nenávistné pohledy) 

Vzápětí se Kateřina připlete do událostí kolem krádeže pražského Jezulátka. Stane se to takto: 

Michal dá Kateřině důležitý dopis pro profesora Vida do vlastních rukou, ale Kateřina dopis zapomene u Hanky Němcové s ostatní poštou. Když se pro něj vrátí, chybí na obálce pečeť. 

Reklama

Kateřina chce dopis předat ve škole, ale Vido navrhne, aby se setkali před kostelem, kde je Jezulátko, prý aby na půdě fakulty neživili pomlouvačné řeči. Ke Kateřininu překvapení má Vido v kostele luxusní pracovnu. Uvaří speciální povzbuzující čaj yogumin (zelený, omamně vonící, japonské produkce a v Praze k dostání jen přes profesora Vida), ale nad dopisem se zamračí a zjištuje, zda o vzkazu ještě někdo ví. Kateřina anabázi se zapomenutou obálkou zapře. Získá pak Vidovo pozvání na společnou návštěvu španělské recepce. Mezi profesorem a studentkou probleskne přitažlivost. 

Na koleji se Kateřina se vším svěří přítelkyni Olze (studentka knihovnictví, často se nečekaně vrací z nespecifikovaných pochůzek, ráno místo cvičení tančí na Gotta, pije omamný čaj yogumin, měla známost s Videm, její mamka šije podle Burdy). 

Druhý den je na velvyslanectví policejní kapitánka Rubinštajnová (40 let, malá, blond kštice do pasu, rudý lak a výrazný make-up, ráčkuje, má nadobyčejné intelektové i fyzické vlastnosti, vykazuje zálibu v ponižování bližních) a poručík Derer (2m, atletický, holohlavý, v očích často nezakrytý sexuální zájem, slabost pro ideály policejní služby a Motorheads, poslouchá kapitánku na slovo).  

Ukáže se, že předešlý večer došlo ke krádeži Jezulátka. Němcová není ničím překvapena, servíruje čaj yogumin oděná v katalánské černé šaty a červené střevíce na jehlách.   

Kateřina opět vše vylíčí Olze. Ta jí zapůjčí parádní šaty a vyšle ji na recepci vyzvědět víc. 

Vido je zprávou o krádeži jezulátka zaskočen: “Michale, co to plácáte za nesmysly? Včera jste mě přece požádal, abych zajistil bezpečnou úschovu pro něj! … Včera večer jsem ho předal Vámi určené osobě.” Michal tento příkaz popře, Kateřina přizná, že možná doručila nepravý dopis a Vido ji začne líbat. Objeví se Hanka ve stejných šatech jako má Kateřina od Olgy, jen v jiném barevném provedení.  

Na recepci je přítomna i Rubinštajnová a Derer a hned si Vida odvedou k výslechu. Vido tvrdí, že podle instrukcí v dopisu předal sošku Honzovi/Juanovi. Policie předpokládá, že Juan s Jezulátkem uprchl do Španělska. Atašé přislíbí, že ambasáda vyšetřování všestranně podpoří. Rubinštejnová si do týmu vyžádá Rabínovou jako tlumočnici a profesora Vida. 

Kateřina opět vše řekne Olze. Dívky mluví tak dlouho, že pak Olga musí Kateřině pomoci s balením. Před kolejí čeká Derer s autem. První zastávkou na cestě do Španěl bude z neznámých důvodů Vídeň. Rubinštajnová se objeví v novém image – z uniformované mužatky se změní v elegantní dámu. Při čekání na odjezd se však lízne whiskou a Kateřina zatím sleduje na nebi chemtrailsy. Na Vida údajně v nádražním bufetu zaútočí chuligáni a rozbijí mu hlavu. 

Ve Vídni se vyšetřování nevyvíjí šťastně, zúčastněné postavy zabředají do spleti citů a vzájemných nástrah:

Čtveřice Rubinštajnová, Derer, Vido, Rabínová přijíždí do Hotelu Sacher, kde už jeobjednáno nejluxusnější apartmá. Rubinštajnová je tu jako doma. Poslíček jí doručí pugét 50 růží, ona se bleskově převlékne do dalšího šik kostýmku a vyrazí na údajnou pracovní schůzku. Ostatní nemají vycházet z hotelu, ale Kateřina s Videm ji chtějí sledovat. Nikdo netuší, že kapitánka na všechny nalíčila past. Kateřinu s Videm recepční nadiriguje do zaplacené drožky k velké projížďce Vídní. Kapitánka tak získá nerušený prostor pro své plány a potenciální milenci 3 hodiny v uzavřeném kočáře pro rozvíjení intimit. Dererovi je též naservírována intimní chvilka – na pokoji se zjeví svůdná agentka Kalva (hovoří česky, má dokonalé tělo), ale poručík jako muž selže. 

Když se znovu všichni sejdou v apartmá, Kateřina se chce kapitánce (kudlance) vzepřít, ale Derer s Videm ke vzpouře neseberou odvahu a poslušně doprovázejí kapitánku k večeři.

Nedávnými událostmi otřesený Derer při večeři vzpomíná na seznámení s Rubinštajnovou: bílé punčocháče, chlupaté nohy, startky bez filtru, frčky – zkrátka ufon. Postupně si však získala jeho respekt a dokonce náklonnost. Když pak vyměnila bílé punčochy za černé a přesedlala na gauloisky, chtěl jí sloužit až do smrti. Představa, že má milence, je pro Derera drásavá. Dererovo rozjímání přeruší zjištění, že Kateřina zmizela.

Vido se okamžitě vypraví Kateřinu hledat. V koupelně najde vzkaz, že je unesená v klášteře za městem. Skutečně ji tam najde a oba pak dostanou od mnicha s kápí přes oči varování, aby nestrkali nos do cizích záležitostí. 

Kapitánka zahlédne před hotelem Michala s Kalvou a žárlí. Ukáže se, že s atašém má známost a hodlá s ním zahájit nový život mimo policejní službu. Cítí sice jistou rozpolcenost, když nyní vidí Michala s Kalvou, a také proto, že v ní sílí city k Dererovi, ale plán měnit nehodlá. 

Druhý pokus agentky Kalvy o svedení Derera je úspěšný. Svedení je však jen způsobem, jak Derera odzbrojit a zabít. S revolverem na Dererově spánku Kalva prozrazuje, že Rubinštajnová s Michalem jsou spiklenci a milenci – chtějí pomocí Jezulátka ovládnout katolické ženy hispánského světa, ale ještě předtím musejí loupež na někoho hodit. Měli to být Vido a Kateřina (proto únos do kláštera), ale teď se znelíbil Derer, neboť city mezi ním a kapitánkou ohrožují úspěšnost plánu. Sama Kalva je údajně Michalovou agentkou proto, že musí chránit strašlivé tajemství svého zločinného otce. Derer Kalvu přemluví, aby ho nezabíjela a spiklencům se vzepřela.

Podezřelý Vurbs zatím uniká spravedlnosti ve slunném Španělsku. Jaké jsou jeho plány se vzácnou soškou pražského Jezulátka? Co se děje s Hankou Němcovou, Olgou a lahodným zeleným yoguminem? Jaké další postavy ještě do děje zasáhnou?

Další díly našeho kratochvilného čtení na neděli se budou objevovat na Respekt-blogu v pátek a v neděli večer se přesunou do ústraní soukromé publikace. S radostí oznamujeme, že na poslední kapitolu s rozuzlením celého románu bude vypsán veřejný seminář.